Nå nærmer den sjuende utgaven av Norsk Naturfotofestival seg. Fra 6. til 8. mars blir det igjen mulig å oppleve internasjonale verdensstjerner og mange andre svært dyktige og inspirerende fotografer i Ski.

Her er fotografene som står på årets program. Klikk på navnene, så kommer dere til en fyldigere presentasjon med lenker til hjemmesider og instagrambilder.

Roy Mangersnes – Svalbard – frosset i tiden:

Foredraget hans i Ski vil inneholde spennende dyremøter, utrolige landskap og historier fra felten, alt i fantastisk arktisk lys. Hele verden er arbeidsfeltet til den prisbelønte fotografen, og bilder blir publisert i tidskrifter og bøker i inn- og utland. Han har også vært involvert i større bevaringsprosjekter der foto brukes for å ta vare på naturen, slik som Wild Wonders of China og nå sist Photographers Against Wildlife Crime som hadde utstilling på fjorårets festival.

Ari-Matti Nikula – Romantic Land:

Den finske fotografen har utviklet sin egen kunstneriske stil innen naturfotografiet.

I hans foredrag får vi se hans nasjonalromantiske versjoner av finske landskap.

– Jeg vil at publikum skal undre over hva som er virkelighet, drøm og fantasi, sier han. 

Tine Poppe: En vakker pustepause:

Med Fotografiprisen 2019 plasserte Tine Poppe seg i den øverste eliten av norske fotografer. Dette er en engasjert og entusiastisk fotograf med en allsidig produksjon som spenner fra sosialrealistisk dokumentar til rene kunstprosjekter. I mange av prosjektene sine har Tine Poppe naturen som utgangspunkt, og akkurat nå jobber hun med et klimaprosjekt som hun har kalt «Rising Seas». – Fotografi må jo brukes til noe ordentlig, ifølge henne selv. 

Torbjørn Martinsen – Ett år i Lofoten:

I hans foredrag får vi et møte med dyrene i Lofoten. Martinsen tilhører en liten, eksklusiv gruppe fotografer som har bilder av alle de fire rovdyrartene vi har i Norge: Ulv, bjørn, jerv og gaupe. og det var nettopp med et gaupebilde at Martinsen tok sølv i NM i Naturfoto i 2008. Rovdyr var fokus under hans foredrag på festivalen i 2014. I Lofoten er det ikke så mange rovdyrmøter, men her finnes godt med elg, havørn, oter, rype, røyskatt og lom. Det er i Lofoten han også driver et fotogalleri sammen med Oona Torgersen.

Felix Heintzenberg: Teknikkens mange muligheter:

Å bruke blits eller annet kunstig lys er kanskje ikke så vanlig i naturfotografiet. Men for Felix har denne måten å jobbe på ført gitt han stor suksess og internasjonal anerkjennelse. Felix er utdannet biolog og pedagog. Han har gitt ut flere bøker. To av dem, «Nordiska nätter» (2013) og «I skuggen av träden –  liv i våre vilde skogar» (2014) har blitt kåret til Årets Pandabok av WWF.

Eirik Grønningsæter: Med kameraet som penn:

Naturbildene til Eirik Grønningsæter får gjerne ha spor av mennesker i seg.

De siste årene har han brukt kameraet til å fortelle historier fra grenselandet mellom mennesker og natur, og hvordan vi både bruker og misbruker naturen. 

– Jeg startet min karriere som fuglekikker og intenst naturinteressert som veldig liten. Da jeg startet min fotografiske karriere i 2007, fokuserte jeg på å fortelle historier om dyrene, framfor å vise glansbildene. Dette har vært den røde tråden i bildene mine hele tiden, sier han.

Eirik Grønningsæter er fotojournalist, fotoguide og feltbiolog som forteller historier med kameraet sitt.

Jan van der Greef: Å kombinere det vi ser med det usette:

Gjennom sine fotografier vil nederlandske Jan var der Greef dele sin lidenskap for å fange det vakre i naturen og livets mange mysterier. I hans personlige bilder finnes refleksjoner over vakre landskap og steder, og spennende dyr. Men bildene har også et fellestrekk av refleksjon over hans eget liv og den fotografiske veien han har gått. Han er prisbelønnet i noen av de mest prestisjetunge internasjonale naturfotokonkurransene, blant andre Wildlife Photographer of the Year i Storbritannia, GDT European Wildlife photographer of the Year i Tyskland og amerikanske Nature Best.

Stéphane Granzotto: Jakten på spermhvalens hemmeligheter:

Sammen med en gruppe franske forskere har undervannsfotografen Stéphane Granzotto i flere år jaktet på spermhvalens hemmeligheter. På festivalen vil vi få se både stillbilder og film av spermhvalene, som har et utseende som for mange er typisk for hvordan en hval ser ut. Stéphane Granzotto er en fransk film- og stillbildefotograf. I tillegg er han en pofesjonell dykker. Han har brukt fire år på spermhvalprosjektet sitt.

Hermann Hirsch og Jan Lessmann: Sinnsro:

De gode naturbildene er som oftest ikke skapt av tilfeldigheter, men gjennom tidkrevende researh, grenseløs tålmodighet og et nært forhold til naturen. Når de to unge fotografene beveger seg inn i et område, er det på premissene til alt som lever der, og de kan derfor skape bilder som er preget av ærefrykt og respekt. I ti år har de levd ut livsdrømmene sine. Hermann Hirsch er en profesjonell naturfotograf, forfatter av flere bøker og har blant annet fått byen Dortmunds miljøpris for arbeidet sitt.

Randi Skaug – Kongefølelsen:

Randi Skaug var første norske kvinne på Everest og er en av Norges mest allsidige profesjonelle eventyrere. Hun har besteget Seven summits, padlet Nord-Norgekysten, gått på ski på alle tenkelige og utenkelige steder som Svalbard, Grønland, Iran og Marokko. Når hun summerer opp alle turene og opplevelse sine, har hun vært i mer enn 80 land. Hun bruker sine egne bilder når hun skal formidle opplevelsene sine. – Min bildeskapning handler mer om å skildre en stemning enn å ta det perfekte bildet teknisk sett. Når bildene mine gir energi, da kjenner jeg at jeg nærmer meg noe, sier hun.

Klaus Nigge: Besatt av naturen og de gode naturbildene:

Han har kalt sin bildevisning for «Story obsession – 25 years of wildlife photography». I presentasjonen hans vil han vise både publiserte historier og nytt materiale når han forteller hvordan han nærmer seg sine fotoprosjekter. Vi skal få møte blant annet ørner, bjørner, bison, pelikaner, flamingoer og saigaantiloper. Klaus Nigge startet karrieren sin som biolog, og siden 1995 har han brukt utdannelsen i jobben sin som profesjonell naturfotojournalist. Historiene han forteller for leserne av National Geographic og GEO, handler som oftest om karismatiske arter, med en forkjærlighet for fugler. Med fokus på truede arter og habitater forteller han historier fra alle verdenshjørner.

Rainer Carpelan – årets nordiske naturfotograf:

Rainer Carpelan fra Finland ble kåret til «Årets nordiske natur- fotograf» under Natur&Foto-dagen i Oslo Konserthus den 25. januar. Han kommer fra Turku sør i Finland og er den første finske vinneren av Nordic Nature Photo Contest (NNPC), som i år hadde 10-års jubileum. På scenen under Norsk Naturfotofestival vil han fortelle om vinnerbildet og noen av sine andre fotoprosjekter og reiser når han blir intervjuet av Knut-Sverre Horn.

Øystein Søbye: Der elvene møtes:

Nordre Øyeren er Nordens største innlandsdelta. Øystein Søbye vil ta oss med til møter med det rike dyre- og fuglelivet i dette spesielle landskapet. Øystein Søbye beskriver seg selv som en generalist med forkjærlighet for det klassiske naturfotografiet. Han har laget et overtoningsprogram som skildrer Nordre Øyeren, og han vil i foredraget sitt også fortelle litt om teknikkene han har brukt, og om både gleder og skuffelser han har opplevd i arbeidet.

Scarlett Hooft Graafland: Den uvirkelige virkeligheten:

Den nederlandske fotografen reiser ofte til noen av klodens fjerneste avkroker der hun i fellesskap med lokale aktører skaper nøye koreograferte uttrykk og installasjoner. De samarbeider tett , og det kan gå uker med forberedelse for å skape det ene øyeblikket da kameralukkeren åpner seg og lyset som slippes inn brenner seg fast i filmemulsjonen og skaper et bilde. – Alle bildene mine er fotografert med et analogt kamera og kopiert direkte fra negativet uten noen form for digital manipulasjon. – På denne måten bevarer jeg fotografiets egen kraft – fordi det har muligheten til å dokumentere virkeligheten, men også representere noe helt uvirkelig og fantastisk, sier hun.

Lars Andreas Dybvik: Dør fisk, dør fugl, dør furu:

Lars Andreas Dybvik er kjent som en nyskapende naturfotograf, og en brobygger mellom det klassiske naturfotografiet og kunstneriske uttrykk. Den noe melankolske tittelen på foredraget hans er, som mange av bildene hans, knyttet til amatørfilosofiske anekdoter. Dybvik er, som mange andre nordmenn, en ivrig naturbruker, og noen tanker rundt bålet mens kaffen koker, blir ofte opphav til bilder eller tekster. – Fotograferer du ikke det som betyr noe for deg, kan du like godt la være, mener han. 

Powered by Pecha Kucha: Suksess uten dødpunkter:

Denne spennende og fortettede formen for bildevisning med 20 bilder på 400 sekunder er tilbake på festivalen. Møt Hans Jacob Finstad, Jannicke Wiig-Nielsen, Heidi Mellingen, Jan Lillehamre, Liv Randi Lind og Pia Läbom.

Stian Klo: Arktiske landskap:

– Arktiske strøk og den nordnorske naturen er så vakker og fascinerende at de burde ha vært definert som verdens åttende under, mener Stian Klo. Helt siden har var en liten gutt i Harstad har 39-åringen vært fascinert av naturen rundt seg. I dag arbeider han med moderne turisme i de nordiske nordområdene, noe som han kombinerer med å skildre den dramatiske og vakre naturen i Nord-Norge og arktiske strøk. I tillegg til å jobbe med egne prosjekter, jobber han også kommersielt og leverer bilder til blant andre Hurtigruten, Adobe, BBC, og han er en av Lonely Planets faste reisefotografer. Han har også levert bilder som datagigaten Apple har brukt i sine verdensomspennende lanseringer.