Hans Strand. Foto: Knut Koivisto

Fra å være en fotograf som dokumenterte urørt og jomfruelig natur, har bildene til Hans Strand mer og mer handlet om hvordan vi mennesker med våre destruktive krefter påvirker et landskap.

Dette prosjektet resulterte i utstillingen «Manmade land» på Fotografiska i Stockholm i 2018, og den skal vises i New York i 2019.

Hans Strand har fotografert på alle klodens kontinenter, alt fra jungelens dampende regnskog til vidstrakte polarlandskap og tørre ørkner. Bildene hans er sjelden portretter av et sted, snarere tolkninger av kreftene som har skapt og skaper landskapet.

Et bilde, et frosset øyeblikk, og likevel en tolkning av bevegelser, liv og forandring.

Den svenske fotografen er egentlig ingeniørutdannet, men den sterke interessen for foto gjorde at han etter 9 år  tok det stre steget ut i en usikker virkelighet som frilans fotograf. Han fikk en tidlig inspirasjon i Yosemite nasjonalpark i California der han kunne beundre landskapet som en av de store landskapsfoto-pionerene, Ansel Adams, hadde dokumentert.

– Der og da kjente jeg en tilhørighet med landskapet foran meg og en sterk lengsel etter å skildre inntrykkene mine med kameraet, forteller han.

Hans Strand har siden blitt en av Skandinavias mest kjente landskapsfotografer. Han er rikt representert i internasjonale kunst- og fototidsskifter. Han har mottatt 13 internasjonale awards, blant annet Hasselblad Master Award i 2008. Han har i tillegg publisert åtte bøker med landskapsfotografier og temaer rundt mennesker og miljøet. Den siste, en «coffee table» bok om Island, ble utgitt så sent som i år.

Hjemmeside: www.hansstrand.se