Ulf MyrvoldUlf Myrvold er en filmskaper som vil vise noen av sine filmroduksjoner for naturredaksjonen i NRK. Og han vil fortelle litt om historiene bak de ulike filmklippene.

– Noen av de beste historiene blir aldri festet til minnebrikka, og ofte ligger det mye planlegging og rigging bak et opptak som til slutt blir ti sekunder i et ferdig fjernsynsprogram. Myrvold vil dele noen av de gode historiene og samtidig fortelle om originale opptaksteknikker de av og til må ta i bruk når de opererer med tungt utstyr langt fra vei og nærmeste stikkontakt.

Allerede i 1982 leverte Ulf Myrvold sin første naturfilm til NRK. Som frilanser i mange år kombinerte han levende bilder og fotografier. Sammen med Torgeir Beck Lande ble han kåret til «Årets naturfotograf» i Vi Menn i 1988. Siden har han konsentrert seg om film, og han ble ansatt i NRK i 2000.

– Det er muligheten for å fortelle historier som gjorde at jeg valgte film og TV, sier han. Noen ganger er det snakk om rene miljødokumentarer, som «Skogen verden glemte,» om norsk skog og klima, andre ganger rene naturskildringer, som «Hvem skriker i Juvlijuvet?»

Filmen «Fjell-Norges dyreliv i fare?» vant prisen for beste miljødokumentar på Wildlife Europe festivalen 1999. Filmen ble senere vist på spansk og italiensk TV. Hans siste serie «Naturen vender tilbake – rewilding,» blir vist i Sverige, Danmark, Finland og på Færøyene, og vil bli tilbudt for salg ute i Europa.

Se Ulf Myrvold på scenen i Ski Rådhusteater søndag 18. mars kl 14.30

Tekst: Per Flakstad