Evbenya Arbugaeva Foto: Theodora RichterRussiske Evgenia Arbugaeva kommer til naturfotofestivalen for å snakke blant annet om sitt personlige prosjekt Tiksi, byen der hun vokste opp.

Tiksi ligger i den arktiske delen av Russland, ved kysten av Laptevhavet, og Arbugaevas prosjekt er et nostalgisk tilbakeblikk med en tidskoloritt fra hennes egen barndom.

Prosjektet «Weatherman» handler om meteorologen Slava som lever og arbeider på en arktisk stasjon i Barentshavet, et sted «der ingen kunne tru at nokon kunne bu», som vi gjerne omtaler slike steder på norsk.

Arbugaeva vokste opp i Russland, men er utdannet ved International Center of Photography’s Documentary Photography and Photojournalism program i New York i 2009. I tiden etterpå har hun arbeidet som frilansfotograf og med egne, personlige prosjekter.

I disse prosjektene har hun ofte tatt for seg temaer og problemstillinger fra sitt eget hjemland, særlig de arktiske områdene, der hun viser mennesker og en tilværelse fjernt fra livet til folk flest.

Kvaliteten på arbeidene hennes har ført henne til topps i flere internasjonale konkurranser, og hun har mottatt heder fra International Center og Photography, Leica Oscar Barnack Award og Magnum Foundation Emergency Found Grant. Det prestisjetunge magasinet PDN har valgt henne som en av verdens 30 lovende unge fotografer som det er verd å følge Framover.

Hun er publisert i en rekke prestisjetunge aviser og magasiner, blant andre The New Yorker, Le Monde, National Geographic.

– Jeg er interessert i det mystiske og det vakre i menneskers historie, og målet mitt er å formidle det i en form som ligger og vipper på kanten mellom virkelighet og drømt, sier hun om sine måte å arbeide på.

Se Evgenia Arbugaeva på scenen i Ski Rådhusteater lørdag 17. mars kl 16.15 og søndag 18. mars kl 13.30

Tekst: Per Flakstad