Årets utgave av Norsk Naturfotofestival var spekket med inntrykk og opplevelser. Her er en kort oppsummering i tekst og bilder av hva deltagerne fikk være med på. Vi håper du blir med oss i 2018 også!

Foto: Gunnar Kopperud og Per Flakstad

 

[ngg_images source=»galleries» display_type=»photocrati-nextgen_basic_imagebrowser» ajax_pagination=»1″ order_by=»sortorder» order_direction=»ASC» returns=»included» maximum_entity_count=»500″]

 

 

Tekst: Per Flakstad og Nina Frydenlund

Fredag 17. mars

Ski-ordfører Tuva Moflag hadde æren av å foreta den offisielle åpningen av Norsk Naturfotofestival 2017.  – Dette er et fantastisk arrangment som engasjerer mange i Ski. Jeg vet at mange frivillige har bidratt i mange år. Hun fortalte at halve Ski ligger innenfor markagrensa, og at det jobbes for å gjøre deler av Østmarka til nasjonalpark, selv om det fortsatt er langt fram i den prosessen. Og hun høstet spontan applaus fra salen da hun fortalte at det finnes ulver i Ski.

Bernt Østhus satte standarden for årets festival i det første foredraget, der han presenterte klassisk naturfoto av fugler og dyr i ulike situasjoner, i et nydelig morgenlys. Østhus er en travel forretningsmann, men har likevel tid til sine kortreiste naturbilder fra hytta rundt Hemnskjela eller området rundt hjemgården i Soknedal. Østhus har vunnet NM i naturfoto i regi av bladet Villmarksliv to av de tre siste årene.

Lena Holm fortalte engasjert om sine undervannsfoto og viste bilder av situasjoner hun har opplevd under vann med fisk og dyr. Bildene hennes er fra både hjemlandet Sverige, Norge og Alaska.

Georg Popp snakket om sitt Vienna Project som handlet om hvordan dyrelivet tilpasser seg i de europeiske byene.

Det ble en mektig forestilling da den levende legenden Arno Rafael Minkkinen besøkte festivalen fredag kveld. Hans foredrag var en personlig reise gjennom både oppvekst og karriere, og han bergtok publikum i salen ved å fortelle om øyeblikkene som også ble vendepunkter i både livet og karrieren hans. Minkkinen kaller seg landskapsfotograf, men ønsker å formidle lanskapet slik han opplever det, og bruker sin egen avkledte kropp til å vise hvordan mennesker og natur hører sammen, og tilhører den samme helheten. Den finsk-amerikanske professoren viser også mange av negativene sine for å vise hvordan bildene han viser, er nøyaktig det samme som det som ble fanget på filmen. Hans foredrag var dagens siste, og han avsluttet til stående applaus fra en full sal i Ski kinosenter.

Lørdag 18. mars

Kjartan Trana og Alette Sandvik klarte å vekke festivadeltakerne på Norsk Naturfotofestival med spørsmålet om hva et menneske er, og menneskets plassi naturen. Og også hva som er naturens plass i mennesket.

Det var ikke vakre og hyggelige, men viktige bilder og film den tysk-britiske fotografen Britta Jachinski viste deltakerne på naturfotofestivalen. Over store deler av verden, men spesielt i Kina, blir dyr holdt i fangenskap under hjerteskjærende forhold. Noen for å bli vist fram, opplært til helseskadelige kunster, andre avlet opp for å ende som medisin, parfyme, skinnveske eller potensmiddel.
Hun viste også bilder fra tollen i USA, der de har lagret halvannen million produkter laget av utryddingstruede og fredede dyr.

Anders Geidemark fortalte historien om hvordan han fant sin vei inn i naturfotografiets verden. Hans personlige fortelling var morsom og rørende og Geidemark viste igjen at han holder verdensklasse som fotograf og foredragsholder.

Også i år hadde vi en gratis forestilling for barn, denne gangen var det livet på Langedrag familiepark som ble skildret. Gjennom filmklipp og en engasjert fortelling om livet i den populære naturparken, formidlet Tuva Thorson betydningen av å lytte til naturens egen stemme for mange store og små i salen.

Filmtrioen Guttorm Næss, Torbjørn Martinsen og Baard Næss er etter hvert blitt kjent blant annet gjennom produksjoner vist i NRK. Deres rovdyrprosjekt har vart i fem år, og på festivalen fikk vi se filmklipp og høre om alt arbeidet som ligger bak.

Marcus Bleasdale er en av verdens mest anerkjente dokumentarfotografer. Han fortalte om forholdene i Den Sentralafrikanske Republikk og Republikken Kongo, og om hvordan vi er med på å finansiere konflikt, krig og menneskelige tragedier gjennom å kjøpe for eksempel gullet som blir utvunnet i gruvene her.

Sandra Bartocha og Werner Bollmann brukte fire år på å dokumentere det nordiske lyset. Gjennom de nordiske landene, fra blankskurte svaberg til snøkledte fjell, fra stormfulle vindkast til skogens ro, fra storslåtte landskap til de små detaljer. og over det hele, lyset i norden, det som modelerer alt under seg, det skarpe lyset som avslører alle detaljer til det myke som tilslører. Det ble en mektig reise som avsluttet lørdagen, med spesialkomponert musikk av Torstein Harder.

Søndag 19. mars

Espen Bergersen vekket publikum tidlig søndag morgen, med sine eksepsjonelle hvalbilder og lune humor.

James Ewen tok oss med inn i den urbane «villmarka». Han stilte spørsmålet; hva ER egentlig villmark?

I år sto igjen Pecha Kucha på programmet. Pecha Kucha betyr lyden av tale, og er et konsept hvor hver taler får 20 bilder med 20 sekunders fortelling om hvert motiv. Resultatet i år var en fin blanding av nært, tenkende og humor. De som stod på scenen i år var: Jørn Hagen, Camilla Noresson, Anne Øverås, Nina Frydenlund, Magnar Børnes og Bård Løken. 

Svenske Helene Schmitz var den siste av årets kunstfotografer på scenen. Hun tok oss med på en fascinerende reise i hennes arbeider med naturen som hovedmotiv.

Eventyrer og selvutnevnt skrytepave Stein P Aasheim fikk æren av å avslutte årets festival. Hans begrep «levende tid», som en motsetning til «dødtid» ble godt forklart og det var lett å la seg rive med av hans smittende latter og artige fortellermåte.

Velkommen tilbake til Ski 16-18. mars 2018!