Britta Jaschinski

Ville dyr eller bruksgjenstander? Britta Jaschinski tar oss med inn i en verden vi helst ikke vil vite noe om.

Hun fotograferer ville dyr, men ikke slik vi er vant til å se dem presentert av de fleste andre naturfotografer.

Foredraget hennes har tittelen «Wildlife or Commodity», «Ville dyr eller bruksgjenstander» på norsk.

– For det er dette som skjer med dyrene når de blir presset inn i et liv tilpasset vår menneskelige kultur. Mine bilder er en hyllest til deres verdighet, og samtidig en heftig protest mot den tilværelsen vi mennesker presser dem inn i.

– Vi trekkes ubønnhørlig mot de ville dyrenes skjønnhet og kraft, men unngår å møte blikkene deres når de blir tvunget inn i en tilværelse som den jeg beskriver.

– Jeg vil gi de stemmeløse en stemme, sier hun om foredraget sitt.

Britta Jaschinski er født og oppvokst i Tyskland, men har sin base og bor nå i London. I 20 år har hun kjempet iherdig for dyr som holdes i fangenskap og som tvinges til et liv langt unna sine ville instinkter og det som ville vært naturlig for dem.

Blant annet samarbeider hun med organisasjonen «Born Free» som brukte noen av hennes bilder i en utstilling som i fjor høst ble åpnet i det Europaparlamentet for å sette søkelyset på de uverdige forholdene mange dyr lever under i Europeiske dyreparker.

Hun har vunnet mange utmerkelserfor sitt arbeid, og i 2015 hadde hun det beste enkeltbildet i den prestisjetunge Wildlife Photographers of the Year med bildet «Broken Cats» som viser løver og tigre, sannsynligvis hybrider – født og oppvokst i fangenskap – i en kinesisk park. Tennene er trukket ut og klørne fjernet, og når de ikke opptrer, er de innesperret i trange bur.

Les mer om Britta her.