Wilfred Wessel Berthelsen

– Med dette arbeidet prøver jeg å formidle tilstanden, roen, ensomheten og skjørheten til en verden av is og snø.

– Jeg startet med dette prosjektet i 2009, da jeg var på min første fotoekspedisjon til Antarktis. Det jeg hovedsakelig opplevde fotografisk var at alle de andre fotograferte i farger, og at det enten var rent landskap eller portrett av dyr  uten særlig tanke på kunst. Jeg ønsket at min tilnærming skulle fokusere på den kunstneriske delen av et fotografi, og i den forbindelse kom og navnet på prosjektet/arbeidet: Exodus.

Ensomheten, det skjøre miljøet, lyset, minimalismen og mystikken i landskapet både nord og sør er det som preger bildene til Wilfred Wessel Berthelsen. Den amerikanske kunstfotografen Ralph Gibson mente bildene uttrykte «Awayfulness», da han så Berthelsens portefølje for første gang.

– Trangen til å skape noe, bruke kreativiteten min, og formidle noe til andre mennesker betyr mye for meg. Fotografer som Salgado, Kenna og Adams er mine inspirasjonskilder.

– Jeg forsøker å se landskapet og dyrene i disse områdene på en litt annen måte enn de vanligvis fremstilles, samt at det å vise klimaendringer i disse områdene gjør det ekstra viktig å fokusere på dette. Dette er unike områder som vi må rette oppmerksomheten mot.

– Jeg kjøpte mitt første kamera i 1986. Det gikk en tid før jeg virkelig fikk uttelling for fotograferingen, men da kameraene ble digitale ble det mye enklere å eksperimentere og umiddelbart se resultatet.

– Mitt visuelle utrykk forandret seg gradvis, og jeg føler nå at jeg har funnet mitt eget utrykk i mine bilder. Mesteparten av mitt fotografi er sort/hvitt, minimalistisk og muligens en type ensomt. Jeg prøver å kombinere natur og dyr på en litt annen måte enn det man vanligvis ser. Det er mange dyktige natur- og artsfotografer, og jeg fant ut at det må en litt annen tilnærming til for å gjøre noe orginalt. Det er ikke sikkert at det er så mye bedre, men det er i alle fall et annet uttrykk.

– Mange sier at alt er gjort før og det har de kanskje rett i – men det skader ikke å prøve, noe jeg i allefall prøver å få til i en serie fra Antarktis som jeg har kalt «Guardians of the last continent».

Du kan se Wilfred Wessel Berthelsen på scenen i Ski søndag 17. mars kl. 13.20.

Wilfred Wessel Berthelsen (Foto: Morten Krogvold)