​Ragnar Axelsson

I mer enn 40 år har Ragnar Axelsson, eller RAX som han kaller seg, gitt oss fantastiske bilder av ensomme jegere, fryktløse fiskere og arktisk villmark.

Hans karakteriske svart/hvitt-bilder fra Grønland, Island og Sibir er kjent over hele verden. han fanger det grunnleggende i menneskenes opplevelse av naturen i utkanten av verden, og viser oss det ekstraordinære forholdet mellom befolkningen i Arktis og deres ekstreme miljø – forhold som nå endres på dype og komplekse måter av de pågående klimaendringene.

Den islandske fotografen har hatt fast jobb i landets største avis Morgunblaðið fra 1976 til 2020, men parallelt med dette har han også jobbet med egne prosjekter og for internasjonale magasiner som blant andre Life, National Geographic Le Figaro, Stern og Time. I tillegg har han gitt ut flere bøker.

Menneskene og naturen

– Jeg startet å fotografere som 10-åring der jeg vokste opp på en gård sørøst på kysten av Island. Der var fugler, som jeg var interessert i, og også mennesker som levde i nærheten av gården i små isolerte samfunn, uten broforbindelse med områdene rundt. Derfor opplevde jeg hvert besøk der som et lite eventyr, forteller han. Allerede den gangen var han opptatt av forholdet mellom menneskene og naturen rundt dem, et tema som går igjen i hans senere arbeider.

Siden har han reist over store deler av verden for å gjøre sine prosjekter, blant annet Indonesia, Grønland, Færøyene og Sibir, selv om mesteparten av arbeidet hans har sitt utspring på Island.

I tillegg til menneskene i det barske arktiske miljøet, er han også opptatt av klimaendringer, og hva vi gjør med planeten vi bor på. Han er selv oppvokst langs brekanten, og har sett hva et stadig varmere klima har gjort med den.

Avgjørende tid

For tiden jobber han med et treårig prosjekt som dokumenterer menneskers liv i alle de åtte landene i Arktis. Vi er inne i en avgjørende tid der klimaendringer ugjenkallelig endrer den fysiske og tradisjonsrike virkeligheten som utgjør deres verden. Axelssons bilder viser den umiddelbare og direkte trusselen global oppvarming utgjør mot disse kulturenes overlevelse.

Ragnar Axelsson kan du se på scenen i Rådhusteatret i Ski lørdag 11. mars kl. 17.25

Instagram: ragnaraxelsson

Hjemmeside: rax.is