Margreth Olin & Arne Johan Vetlesen

Møt dokumentarfilmskaper Magreth Olin og professor i filosofi Arne Johan Vetlesen i en samtale om natur og natursyn med et panorama fra et av Norges vakreste steder som bakteppe og kulisse.

Margreth Olin & Arne Johan Vetlesen

Hva slags natursyn er dominerende i samfunnet i dag? Er naturen blitt abstrakt for oss? Hvis ja, hva innebærer det for vår evne til å legge merke til endringene som skjer, i form av tapt biodiversitet og pågående artsutryddelse? Hvilken rolle spiller teknologi i relasjonen mennesker-natur?

Dette er spørsmål som professor i filosofi ved Universitetet i Oslo, Arne Johan Vetlesen stiller i en samtale med regissør og filmskaper Margreth Olin.

Hun er nylig nominert som Norges Oscar-kandidat for dokumentarfilmen Fedrelandet som har fått strålende kritikker.

I løpet av samtalen vil vi få se bilder og klipp fra filmen.

Margreth Olin ble for alvor kjent som dokumentarfilmskaper med filmen «Kroppen min» i 2002. Siden fulgte «Ungdommens råskap» som ble nominert til Den Europeiske filmprisen for beste dokumentar.  Hun er også tidligere nominert som Oscar-kandidat med filmen «Engelen» fra 2010.

Hennes dokumentar om Joralf Gjerstad, «Snåsa-mannen» er den nest mest sette dokumentareni Norge og for dokumentaren «Selvportrett», om kunstfotografen Lene Marie Fossens liv med anoreksi, høstet hun sju europeiske priser.

I filmen «Fedrelandet» følger Olin sin 85 år gamle far gjennom et år i naturomgivelsene i Oldedalen i Vestland der han vokste opp. Den er blitt en helaftens dokumentarsymfoni og en naturfilm som viser de store panoramaene i et av Norges vakreste steder.

Arne Johan Vetlesen er professor ved Universitetet i Oslo og arbeider særlig med etikk og miljøfilosofi. Han er en aktiv samfunnsdebattant og forfatter av nærmere tredve bøker, blant andre «The Denial of Nature» (2015), «Hva skal vi svare våre barn?» (m/ R. Willig, 2018), «Cosmologies of the Anthropocene» (2019), «Smerte i vår tid» (2020), «Etikk i klimakrisens tid» (m/ J.O. Henriksen, 2022) og «Animal Lives and Why They Matter» (2023).

Magreth Olin og Arne Johan Vetlesen ser du på scenen i Ski lørdag 16. mars kl. 10.55.

Nettside: www.margretholin.com