Jostein Hellevik

Fotobonden åpner døra på gløtt i en hverdag litt utenom det vanlige. «Det er fredag annen hver dag og en fullmåne i uka», synes Jostein Hellevik..

Jostein Hellevik er eventyreren som solgte huset på Jæren og flyttet til Tokke kommune i Vestfold og Telemark. På Døli Gård har han etablert Dalen Villmarkssenter som har gitt naturfotografer eventyrlige muligheter til spennende bilder.

Gjennom NRK-serien «Fotobonden» er han blitt et kjent navn for norske TV-seere som gjennom to sesonger har fulgt hans strev for å legge forholdene til rette for tilreisende fotografer. Her har mange fått sine blinkskudd – alt fra glade amatører til BBC, National Geographic og NRK.

Selv om hovedgeskjeften de siste 15 årene har vært fototurisme, er han også selv en dyktig fotograf, som blant annet vant prisen som «Årets nordiske naturfotograf» i 2018.

Bildet av en fiskeørn som slår fisk i Åmlidvatn var et resultat av kunnskap og planlegging. Han rodde først ut om natten og monterte et langbeint stativ i vannet med et kamera festet like over vannflaten. Så rodde han tilbake til land og satte seg ned for å vente med fjernkontrollen klar.

– Jeg tror bildet vant fordi det er spektakulært og krevende å ta, og jeg er utrolig stolt av det, sier Hellevik.

Helt fra han kunne gå, har han hatt en enorm interesse for naturen – selv de minste ting som et musespor eller en kvist som var gnagd på fascinerte han.

Jostein Hellevik er jegeren som etter hvert begynte å «skyte» dyr med kamera i stedet for gevær: – Jeg synes det er skremmende å tenke at jeg en gang var så stolt av alt jeg hadde skutt. Det store vendepunkt ble da jeg begynte å fotografere. Jeg var på jakt og snek meg etter en orrhane. I stedet for at han datt mellom grenene etter at jeg hadde «skutt», fløy han videre og jeg kunne fotografere han han en gang til, og ikke nok med det. Jeg kunne fortsette dagen etter, og dagen etter det også.

– Da tenkte jeg på hvorfor jeg i det hele tatt skulle skyte dyr. Og jo mer jeg tenkte på det, jo dypere satte det seg fast i meg. Nå er det helt utenkelig for meg å skyte noe som helst.

Hellevik har også gitt ut boka om «Pjusken» – en ørn med dårlige forutsetninger som han hjalp og fulgte i seks år.

Jostein Hellevik kan du se på scenen i Ski søndag 17. mars kl. 14.15.

Nettside: Dalen villmarkssenter

Jostein Hellevik