​Bjørn Aksel Bjerke

Interessen for fugler ble tidlig vekket i Bjørn Aksel Bjerke. Nå – mange år senere – er kunnskapen og fotoferdighetene hans til glede for både han selv, forskere og studenter.

– Jeg satt i stuevinduet og så på en trosteflokk som var på trekk. Jeg fylte seks dette året. I flokken var det en trost som skilte seg ut. Den hadde hvit flekk i brystet, og jeg løp opp på foreldrenes soverom, og hylte at det var en Ringtrost i hagen. Min far beroliget meg med at jeg nok hadde sett feil. Han ble likevel dratt med ut i stua, og heldigvis var ringtrosten der fortsatt, forteller Bjørn Aksel Bjerke.

Denne dagen husker han godt. Den var nok en slags oppstart for hans betydelige interesse for fugler.

Utrolige opplevelser

– Jeg fikk en kikkert som premie for denne ringtrosten, minnes han.

Han har aldri vært noen «artskrysser»: – Min lidenskap har vært å infiltrere meg hos forskjellige fuglearter, oppsøke dem, være der og observere, og lære meg atferden til de enkelte artene. Det å være i naturen uten å bli «sett» har gitt meg mange utrolige opplevelser, sier han

Han fikk sitt første fotoutstyr i 1979, året han ble konfirmert. Fra da ble opplevelsene fanget på diasfilm. Fotoaktiviteten sank likevel litt en periode da den digitale teknikken toget inn i fotoverdenen. Det føltes tungt å forlate diasfilmen. Likevel våknet han sakte til liv igjen, og den digitale teknikken ble gjeldene for også Bjørn Aksel.

– Jeg bruker mye tid på enkelte arter. Noen kan jeg jobbe målrettet med over flere år. Dere ser meg sjelden, da jeg stort sett holder til i mitt nærområde bortgjemt i et telt. Hvis ikke, kan jeg observeres på vei til Finnmark, eller et fjellområde på Østlandet før jeg forsvinner inn i et telt igjen.

Naturhistorisk museum

I 1985 begynte han å jobbe ved Zoologisk museum i Oslo. Nå Naturhistorisk museum. Ved fuglesamlingen har han nå vært ansatt i 37 år.

– Som fugle-interessert kommer man vel ikke nærmere «plomma i egget» enn dette. Mine fotoprosjekter gagner også forskere og studenter ved museet med bilder til bruk i rapporter, foredrag, avhandlinger, web sider liknende, sier Bjørn Aksel Bjerke.

Bjørn Aksel Bjerke kan du se på scenen i Rådhusteatret i Ski søndag 12. mars kl. 13.30.