Aleksander Nordahl

Aleksander Nordahl har fridykket seg gjennom verdens hav, fjorder og innsjøer. Det startet som et journalistisk prosjekt, men har etter hvert blitt til det særegne og storslåtte kunstprosjektet «På ett pust». Gjennom bildene utforsker Aleksander en undervannsverden vi sjelden får oppleve på en ny og utradisjonell måte – alt på ett pust og kun ved hjelp av sin egen lungekapasitet.

En magisk og stille verden kommer til uttrykk i hans undervannsbilder. En dykker fanget mellom nåtid og fortid. Falne trær og gigantiske hvaler.

Aleksander er pressefotografen som har skildret menneskelig godhet og skjønnhet, men også krigens grusomhet og lidelser. Han har fotografert kapitalister og narkomane, dramatiske nyhetshendelser og små barn i lykkelig lek. Gjennom kameraet har han sett og fortalt i 30 år. Hans bilder har fått flere utmerkelser og priser. I 2002 ble han tildelt den prestisjetunge prisen «World Press Photo», Children’s award for det ikoniske bildet av Tre søstre i Afghanistan. Han har også vunnet hovedprisen Årets Bilde i Norge to ganger, sist i 2017 med et bilde fra Syria.

Så sent som i april 2021 gikk han helt til topps i den presisjetunge Sony Photography Awards i klassen for profesjonelle i kategorien Wildlife and nature.
Aleksander gir alt for å fange det beste øyeblikket enten det er over eller under vann. Med prosjektet «På ett pust» har hatt tatt steget inn i kunstverden, og hatt flere utstillinger til gode kritikker.

– Bildene mine preges av en dypere respekt når de er fra et miljø jeg ikke hører hjemme i, og jeg må stole på egen lungekapasitet. Jeg er bare på besøk – og på lånt tid, sier han.

Aleksander Nordahl ser du på scenen i Rådhusteatret i Ski fredag 11. mars kl. 18.10.

Nettside: ettpust.com
Instagram: freedivingnorway

Aleksander Nordahl