Aleksander Nordahl: På ett pust

Gjennom bildene utforsker Aleksander Nordahl en undervannsverden vi sjelden får oppleve på en ny og utradisjonell måte – alt på ett pust og kun ved hjelp av sin egen lungekapasitet.

Aleksander (49) har fridykket seg gjennom verdens hav, fjorder og innsjøer.

Det startet som et journalistisk prosjekt, men har etter hvert blitt til det særegne og storslåtte kunstprosjektet «På ett pust». En magisk og stille verden kommer til uttrykk i hans undervannsbilder. En dykker fanget mellom nåtid og fortid. Falne trær og gigantiske hvaler.

Prisbelønt pressefotograf

Aleksander er pressefotografen som har skildret menneskelig godhet og skjønnhet, men også krigens grusomhet og lidelser. Han har fotografert kapitalister og narkomane, dramatiske nyhetshendelser og små barn i lykkelig lek. Gjennom kameraet har han sett og fortalt i 30 år. Hans bilder har fått flere utmerkelser og priser. I 2002 ble han tildelt den prestisjetunge prisen «World Press Photo», Children’s award for det ikoniske bildet av Tre søstre i Afghanistan. Han har også vunnet hovedprisen Årets Bilde i Norge to ganger, senest i 2017 med et bilde fra Syria.

Gir alt

Aleksander gir alt for å fange det beste øyeblikket enten det er over eller under vann. Med prosjektet «På ett pust» har hatt tatt steget inn i kunstverden, og hatt flere utstillinger til gode kritikker.

I foredraget på festivalen forteller fotografen om prosjektet, viser bildene og forteller hvorfor og hvordan bildene har blitt skapt.

Bare på besøk — på lånt tid

—Bildene preges av en dypere respekt når de er fra et miljø jeg ikke hører hjemme i, og jeg må stole på egen lungekapasitet. Jeg er bare på besøk — og på lånt tid, sier han.

Instagram: https://www.instagram.com/freedivingnorway

Aleksander Nordahl (foto: Robert S. Eik)