Norsk naturfotofestival var tidlig ute med en Pecha Kucha-inspirert programpost, Siden har flere festivaler fulgt etter.

Når en fotograf har 400 sekunder på  seg til å presentere 20 bilder, blir det en fortettet visuell fortelling uten dødpunkter. Publikum har likt denne formen for bildevisning svært godt, og etter starten i 2014 har en Pecha Kucha-inspirert seanse vært på programmet på fire av de seks festivalene som har vært arrangert så langt.

– Den skaper et taktskifte  for publikum og betyr et kjærkomment, dynamisk avbrekk mellom de lengre og tyngre foredragene. På en enkel og tidsbesparende måte får du mulighet til å bli kjent med en rekke fotografer, sier leder for programkomiteen, Pål Hermansen.

– Det bare må bli en suksess, mente han før den første festivalen i 2014. Og suksess har det blitt!

– Vi har noen og enhver litt å lære av Pecha Kucha-konseptet.  Det å kunne konsentrere og forenkle et budskap slik at det når fram til folk uten spesiell fagkunnskap om emnet er alltid en utfordring.  Mange forskere er detaljorienterte og unngår direkte tale fordi  de er redde for å si noe feil, mens kunstnere og andre kreative mennesker ofte er så emosjonelt engasjerte at de ender i store ordgyterier. På en Pecha Kucha-forestilling må alle som én innrette seg etter reglene og skrelle  bort sikkerhetsnett  og innpakning.  Det fører til at essensen og historien blir satt i høysetet, slik at det blir lettere å forstå hva personen egentlig mener og hva budskapet er, sier Pål Hermansen.

Dette er årets seks Pecha Kucha-deltakere:


Hans Jacob Finstad: Gode øyeblikk

Hans Jacob Finstad

Hans Jacob Finstad er født i Svolvær, men vokst opp i Oslo-området.  Siden barnsben har han hatt foto som lidenskap.  Som fotograf har han alltid vært opptatt av naturen.  Det er for han stedet for rekreasjon og livsglede.  Der henter han styrke og inspirasjon til livet.

– Gjennom mine bilder ønsker jeg å berøre mennesker, sier han.

Finstad har utgitt to bøker som har gått i store opplag, og bidratt med bilder til flere bøker.

— Det er detaljene som fanger meg mest når jeg fotograferer; å se det store i det lille; å ha lite informasjon i bildet slik at det jeg ønsker å formidle tydeliggjøres, sier han.

Som fotograf lager han blant annet bildespill hvor musikken skal fremheve bildene.

— Under foredraget på naturefestivalen på Ski ønsker jeg at tekst og bilde skal forsterke hverandre, sier Hans Jacob Finstad.


Jannicke Wiik-Nielsen: Skremmende vakkert

— Er det virkelig mulig? Det spørsmålet stiller Jannicke seg hver gang hun fotograferer et lite småkryp i elektronmikroskopet. Et fotoapparat som forstørrer tusenvis av ganger og som bare de færreste har tilgang til. I elektronmikroskopet åpenbarer det seg en fascinerende liten verden som Jannicke brenner etter å vise frem.

Hun bruker elektronmikroskopet i jobben sin som forsker ved Veterinærinstituttet, men fotograferingen av småkryp har etter hvert blitt et heltidsprosjekt. Bildene hennes har deltatt i flere internasjonale utstillinger og vekker oppmerksomhet både hos liten og stor.

I Norge turnerer for tiden insektutstillingen ‘Våre små venner’ og i august utgis boken med samme tittel. Nå gleder hun seg til å la oss møte småkrypene ansikt til ansikt.


Heidi Mellingen: Vilt, vått og vakkert

Heidi Mellingen er en naturfotograf som liker at bildene hennes har dybde og vekker gode følelser. Håpet er at andre skal bli glad i naturen og få lyst til å ta vare på den. Som nestleder i BioFoto er hun aktivt med i naturfotomiljøet i Norge. Jurydeltakelsen i Villmarksliv sin konkurranse «Fotojakta» gjør at hun får inspirasjon til å ta nye bilder, kanskje annerledes enn hun ellers ville ha gjort.

— Naturfotofestivalen på Ski er årets sosiale happening hvor jeg treffer likesinnede, venner og bekjente fra hele landet, forteller hun.

Hverdagen er hjemme i Oslo hvor hun har et fotoskjul i skogen der hun koser seg med å observere dyr- og fuglelivet tett på.

— Jeg drar like godt på tur i skog og fjell med både makrolinse og vidvinkel. Fellesnevneren er kanskje at jeg liker vær – dårlig vær. Noen av disse opplevelsene vil jeg gjerne dele med festivaldeltakerne, sier hun.


Jan Lillehamre: Menneskeskapte elementer i naturen

Jan Lillehamre  er en lokal fotograf bosatt på Siggerud i Nordre Follo, men med profesjonell base i Oslo. Han har alltid hatt en fascinasjon for menneskeskapte elementene i naturen. Han tar for seg vår relasjon, og konflikt, til naturen og Lillehamre inviterer betrakteren inn i grenselandet mellom den menneskelige eksistens og hvordan vi tilpasser oss den.

Han har jobbet som kommersiell fotograf i over 20 år, jobber med en rekke store selskaper og reiser mye rundt i verden på fotooppdrag.


Liv Randi Lind: De nære ting

Liv Randi Lind er vesteråling bosatt i Os i Hordaland. Hun har fotografert siden 11-12 års-alderen, men fikk sitt første speilreflekskamera for rundt 30 år siden. Hun er «altetende» innen naturfoto – dyr, fugler, landskap, makro.

— Jeg bruker nesten all min fritid i naturen – både til sjøs, i skogen og til fjells. Alle mine bilder er fra Norge, og fra egne turer, forteller hun.

Sammen med mannen sin Oddmund Lunde har hun gitt ut to bøker.


Pia Läbom: Tron, hoppet og kärleken

— Det sies at lykke ikke kan kjøpes for penger. Men da jeg skaffet meg mitt første kamera, var det nettopp lykke jeg kjøpte, sier Pia Läblom.

Selv om hun fotograferer «bare» for moro skyld har hun fått oppleve mye og tatt seg til mange steder som hun eller ikke ville ha kommet til.

— Uten fotointeressen ville jeg heller ikke ha truffet mange av de fantastiske menneskene som jeg har møtt opp gjennom årene – for ikke å snakke om alle mine spennende og fine møter med dyr og med Moder jord. Dette er møter som jeg er evig takknemlig for, sier hun.