Ingunn Alette Mæhlum

I en toårsperiode fulgte dokumentarfotograf Ingun Alette Mæhlum sju innbyggere og hundre sauer på øya Tussøy i Troms, og det resulterte i fotoboka med samme navn.

Matt Maran

Å fotografere det langsomme livet der nesten ingenting skjer, kan by på motstand. For å gi ekstra næring til det langsomme, er prosjektet er fotografert analogt og i svarthvitt. Bilder fra dette området viser som oftest flammende nordlys, kval eller midnattssol, mens hverdagen kanskje ikke er så fargerik.

Ingun ser både på forholdet mellom menneske og natur, og på forholdet mennesker imellom på ei lita øy. Det er mye ensomhet på et så lite sted, både ufrivillig og selvvalgt. På ei forblåst øy må all aktivitet må tilpasses været og årstidene. Folk blir formet av den naturen de bor i, og de tilpasser seg omgivelsene. Når du lever tett på naturen, er det den som bestemmer tempoet. Kommer vinden fra sørøst, kan du ikke gjøre annet enn å sitte og se ut av vinduet og vente. Når det er nordavind vinterstid er det stille og fint i bygda, men hvis vinden kommer nordfra om sommeren siger havtåka inn og du mister all retningssans.

Fotografiene har vært utstilt flere ganger i Norge og i Tyskland, og har vært på Høstutstillingen og vunnet førstepris i Dokumentar innland i Årets bilde.

Som fotograf jobber Ingun Alette Mæhlum i skjæringspunktet mellom dokumentar og kunst. Tjuefem år som fotograf i Nord-Norge har gjort henne stadig mer interessert i hvordan mennesker blir formet av naturen rundt seg, og hvordan vi tilpasser oss naturen eller ofte unngår å gjøre nettopp det. Ingun er utdannet ved Fotojournalistutdanningen og jobbet i flere år som Nord-Norge-fotograf for Dagbladet før hun ble frilanser. De siste ti årene har hun jobbet mye med egne dokumentarprosjekter fra nord, og har gitt ut en rekke bøker, holdt utstillinger og vunnet flere priser.

Ingun Alette Mæhlum ser du på scenen i Ski lørdag 16. mars kl. 09.55

Nettsted: https://ingun.no/

Instagram: @ingunalette