Sammen med en gruppe franske forskere har undervannsfotografen Stéphane Granzotto i flere år jaktet på spermhvalens hemmeligheter.

På festivalen vil vi få se både stillbilder og film av spermhvalene, som har et utseende som for mange er typisk for hvordan en hval ser ut. Hannene kan bli opp til 18 meter lange og veie mellom 40 og 50 tonn. Gjennom forfatteren Herman Melville har de også fått en slags legendestatus, siden hvalen i den kjente romanen «Moby Dick» var nettopp en spermhval.

De franske forskerne og Granzotto har fulgt en gruppe spermhvaler i Det indiske hav gjennom mange år, og de har klart å identifisere samtlige individer i gruppen og tatt DNA-prøver som de har brukt til å bygge opp et «slektstre» av hele gruppen.

Stéphane Granzotto er en fransk film- og stillbildefotograf. I tillegg er han en pofesjonell dykker. Han har brukt fire år på spermhvalprosjektet sitt.

– Det var en fin mulighet, og samtidig en stor utfordring, å få lov å arbeide med noen av de aller største dyra på kloden, og samtidig dyr som fortsatt har mange hemmeligheter vi mennesker vet lite om, sier han.

– Jeg har forsøkt å konsentrere meg om de sosiale forbindelsene som eksisterer mellom dyrene, og noen av bildene jeg har klart å ta – blant annet av sovende spermhvaler og en mor som dier kalven sin – er aldri tidligere blitt fotografert eller filmet, legger han til.

Hjemmeside: www.stephanegranzotto.com

Stéphane Granzotto ser du på scenen i Rådhusteatret lørdag, 7. mars kl. 15.10.