Haarbergs-photo by Angel FitorGjennom de siste fire årene, har paret Haarberg tilbrakt mer enn seks måneder i telt i Laponias villmark. Et prosjekt, som startet med et oppdrag fra det amerikanske National Geographic i 2013, som etter hvert vokste til en ambisiøs plan om bokutgivelse med bilder fra et av Skandinavias villeste og minst tilgjengelige områder. Lange turer i dette eventyrlige landskapet har fått stor betydning for både Erlend og Orsolya—det ble en plass hvor de fant stillhet og indre ro i dagens akselererende verden.

Foredraget og utstillingen «Laponia – storslagen stillhet» viser deres tolkning av naturens stillhet i det varierte landskapet gjennom ulike årstider. Fra fjellets skiftende ansikter til myrenes uendelige fargesjatteringer, den levende skogen, og vinterens magi i blått og hvitt.

Siden 2004 har Erlend Haarberg og Orsolya Haarberg jobbet sammen på flere langvarige prosjekter i de Nordiske landene. De tilbrakte ti måneder på Island for å fotografere de store kontrastene i det raskt skiftende vulkanske landskapet i Nordatlanteren. Etterpå reiste de langs den vidstrakte norskekysten, fra værutsatte kyststrekninger til de mest beskyttete fjordarmer. De siste årene har de brukt mange måneder i Laponia verdensarvområde for å formidle små og store naturopplevelser med sine kameraer. Et utvalg av bildene fra de disse prosjektene har vært publisert i National Geographic i både USA- och internasjonale utgaver. Deres bilder har blitt premiert i de fleste større internasjonale fotokonkurranser. Arbeidene deres har til nå resultert i fire bøker: Lapland – Alaska of Europe, Iceland – land of contrasts, Iceland in all its splendour og Laponia – storslagen stillhet.

Se Orsolya og Erlend Haarberg på scenen i Ski Rådhusteater lørdag 17. mars kl 17.30

Tekst: Per Flakstad